Tråkig SHL-säsong

SHL 2014/2015 börjar närma sig halvvägs i seriespelet och det har börjat visa sig vilka lag som är att räkna med och vilka som får kämpa för att slippa kvala. Något som också går att konstatera är att det inte är någon höjdarsäsong hittills.SHL

Budgetsäsong

Tittar man på tabellen just nu så behöver man inte direkt vara någon expert på betting för att räkna ut att de på förhand tippade topplagen Frölunda och Skellefteå kommer att vara två av lagen som kommer att gå långt i vårens slutspel. Men i övrigt så är serien ganska så jämn, vilket nästan alltid bruka tyda på att serien inte håller någon hög kvalitet. Någon kanske vill hävda att det är väl bra med en jämn serie, ja det är spännande – men spelet är miserabelt. Frågan är då varför det är miserabelt.Det finns flera svar på den frågan, om vi bara tar den enklaste så är det på grund av att serien kommer att förändras under nästa säsong och flera av lagen satsar därför på en budgetsäsong där man håller nere lönekostnader och spelar med en sämre trupp än man annars skulle ha gjort. En annan förklaring är att spelare går till andra ligor där lönerna är bättre.

Förslag till förbättring

Nu har dock röster börjat höjas för förändring till det bättre. Hockeyprofilen Johan Garpenlöv har i en artikel i aftonbladet (obs kan bara läsas av Aftonbladets pluskunder) Tagit upp ett antal punkter som han tycker borde ändras och eller införas.Vi tar upp de vi tycker är viktigast här.

  • Bort med matchstraff för slagsmål där den ene släpper handskarna och den andre inte vill.
  • Bort med Play-in
  • Smalare rink för mer fysisk och intensiv hockey
  • Tillåt korttidskontrakt.