Att välja nya skridskor

Skridskorna kan många gånger vara avgörande för upplevelsen. Behöver man köpa ny tänkte vi här tittar på vad det är man ska tänka på. Denna information är lämpad för nybörjare och föräldrar vars barn ska börja med hockey.

En av de viktigaste aspekterna i valet av skridskor är att välja både efter nivå och vikt. Olika modeller har olika hårdhet och avgör hur bra man kan böja på benet och röra noten. Detta påverkar både ens teknik och balans. Att köpa för hårda skridskor är ett vanligt problem och gör det svårare att åka. Ju lättare man är desto mjukare skridskor bör man ha.

Det är också värt att satsa på kvalitet redan från början. Bauer skridskor är ett populärt val bland många. Köper man skridskor till barn kan man sedan sälja dem i andrahand för en ganska bra andel av inköpspriset efter de vuxit ur dem. Se bara till att ta hand om dem under tiden. När det gäller passform ska man inte ha mer än en centimeter till godo framför tårna. Man ska alltid ställa sig upp när man provar dem då foten faktiskt blir något bredare när man står. Det ska kännas att skridskon trycker på alla delarna av foten, mer som en strumpa än en sko. Det finns både vaxade och ovaxade snören till skridskor.

Alla skridskor kommer med ovaxade i kartongen men det är är vanligt att åkare vill ha vaxade då de blir enklare att dra åt. Då måste man dock vara noga med att inte dra åt så hårt att man tappar lite känsla. I slutändan är det dock en smaksak och inte populärt överallt. Bladet på skridskon är gjort av stål och ju dyrare skridskor man köper desto finare stål får man. Ju bättre stålet är desto lättare är det att få en bra skärpa. Spelar man hockey och tränar kan det vara bra att slipa skridskorna så ofta som en gång i veckan. Somliga liknar slipade skridskor vid att ha vinterdäck på bilen.