Slutspel i SHL

skellefteå55 långa omgångar är avslutade, serielunken is no more, som man brukar säga. Slutspelsskägg har börjat odlats och adrenalinnivån hos spelarna höjs med en sisådär 7-800 procent. Det är dags för den roliga delen av säsongen.

Play in

Nytt för denna säsong är något som man valt att kalla för Play in, något man valt att införa för att det inte ska bli något lag som hamnar i det så kallade ingenmansland, vilket tidigare var plats nio och tio i tabellen. Istället så spelar lagen från plats sju till tio det som då kallas för play in. Det är en kortare serie där lag sju och tio respektive åtta och nio möts i en serie om tre matcher för att avgöra vilka som får de två sista platserna till kvartsfinalerna.Konceptet är för många helt befängt med tanke på att det i princip tagit bort hela vitsen med att ha en grundserie överhuvudtaget. Det innebär alltså att ett lag som presterat dåligt under säsongen och kommit trea från slutet nu får samma möjlighet som ett lag som placerat sig topp-sju i tabellen. Detta fick till Modo Hockey erfara när man i sin serie slogs ut av Linköping som placerade sig på tiondeplatsen i tabellen.Vilka som blir det sista laget att bli klart för kvartsfinal har i skrivande stund inte avgjorts, en avgörande match mellan Leksand och HV71 väntar för att bestämma detta.

Favoriter

I slutspelet brukar man säga att vad som helst kan hända och att det tidigare seriespelet inte spelar någon större roll för hur det kommer att gå. Men med tanke på Skellefteås överlägsenhet genom hela säsongen så får nog dem ses som favoriter till att för andra året i rad ta hem guldet. Detta stämmer också om man tar en titt på vad spelsajter som exempelvis Bet365 säger. Sett till oddsen där så är Skellefteå klara favoriter till guldet och därefter kommer Frölunda.Men det finns viss grund för sägningen att vad som helst kan hända i ett slutspel, och för att använda sig av en verklig hockeyklyscha så är det små marginaler som avgör och det är inte över förrän den tjocka damen sjunger.