Hockeylag i Skåne

hockey

När man tänker på Skåne som idrottslandskap så kanske mångas tankar direkt börjar vandra till fotbollen eftersom man här fått fram en rad riktiga världsstjärnor som verkligen satt Skåne och dess städer på kartan. För vad sägs som spelare som Zlatan och Henke Larsson. Men även hockeyn är stor i Skåne, ett flertal lag är med i landets högsta serier och framförallt Malmö Redhawks har tidigare varit ett av de främsta lagen i landet.

Vi tänkte här presentera två av de kändaste Skånelagen i Hockeysverige. Malmö Redhawks  Malmö Redhawks, tidigare Malmö IF och Malmö IF Redhawks, är en ishockeyklubb från staden Malmö, så som namnet skvallrar om. Laget spelar idag i Hockeyallsvenskan som är landets näst högsta serie. I skrivande stund så ligger man dessutom på andra plats i serien och kommer om denna plats hålls kvar i fortsättningen, att under vårsäsongen få chansen att spela om en plats i SHL mot de lag som kommer sist respektive näst sist i SHL, samt de andra lagen från Hockeyallsvenskan som kvalificerar sig för kvalserien som serien heter där det bestäms vilka lag som eventuellt flyttas ned och vilka som eventuellt flyttas upp i seriesystemet till nästkommande säsong.

Malmö Redhawks var under den tidigare delen av 1990-talet ett av de mest framgångsrika lagen i Sverige och vann bland annat SM-guld både 1992 och 1994. Sedan 00-talet så har man dock haft en tyngre period som inneburit flera misslyckanden att ta sig tillbaka till högsta serien. Men nu ser det alltså ut att finnas en god chans. Rögle BK Rögle BK är ett annat lag från Skåne som, om inte nått stora framgångar, ändå varit med i högsta serierna under lång tid. Klubben vars fans är bland de mest högljudda i hela landet spelar idag i Hockeyallsvenskan efter ett antal år i dåvarande Elitserien, nuvarande SHL.

Klubben har inte spelat några SM-finaler, men nog så väl nio säsonger i högstaligan och kan stoltsera med spelare som exempelvis Kenny Jönsson som under OS 2006 i Turin blev utsedd till hela turneringens bäste back. I skrivande stund ligger man på en stabil sjätteplats i Hockeyallsvenskan, men chansen finns fortfarande att få vara med och kvala till SHL under våren.