NHL säsongen 2015-16

4572374-nhlDen 7:e oktober drar nästa säsong av NHL igång, det är den 99 säsongen, men tekniskt sett endast den 98 säsongen vad gäller spel. 30 lag, 23 amerikanska och 7 kanadensiska, kommer att tävla i sammanlagt 82 schemalagda matcher innan det är dags för Stanley Cup slutspelen.Med godkännande den 24:e juni 2015 kommer de följande regelförändringar börja verka den kommande säsongen:

  • 3 mot 3 övertid – när det blir övertid i gruppspelet kommer det vara 3 spelare per sida, istället för fyra som har används sedan 1999-2000 säsongen. Detta gäller även om ett lag har utvisningar som förs över från tredje perioden till övertid, varje lag är alltså garanterad tre spelare. Men ett powerplay i slutet av tredje perioden, säg 5-4, kommer istället att betyda 4-3 spelare i övertid.
  • Coachernas utmanande – likt det system som används i NFL så kommer nu utmanande använda lagets timeout, om man bevisas ha rätt så kommer man få tillbaka denna. De följande utmaningar kan göras:
    • När en mål inte borde tillåtits för att det attackerande laget var offside eller hade kontakt med målvakten
    • När ett icke tillåtet mål egentligen skulle ha gått igenom för att det inte var någon kontakt med målvakten, den attackerade spelaren blev knuffad in i målvakten av en försvarare, eller då en attackerande spelares position innanför målområdet inte påverkade målvaktens förmåga.
  • Ny tekningsregel – vid tekningar som inte utförs i mitten kommer spelaren som är på den defensiva sidan av den röda linjen behöva sätta ned sin klubba först. För tekningar i mitten kommer den besökande spelaren vara den första som sätter ned klubban. Denna förändring har gjorts för att balansera ut det attackerande lagets fördel i de flesta tekningarna, till skillnad från att ge hemmalaget fördelen hela tiden, och är menad att öka puckinnehavet och potentiellt fler mål.

Tittar man på oddsen just nu är det Chicago Blackhawks som de flesta har tippat som favorit. Men det kan ju komma att förändras från match till match, så länge man håller sig uppdaterad kommer man att kunna ha kolla på läget under säsongens gång.